Culture

Αγγίζοντας τις Ρίζες μας

2ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης
Στο κτήριο που λειτουργούσε ως νηπιαγωγείο μέσα στο προαύλειο του σχολείου, σήμερα στεγάζεται ο Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης
Ο αητός του Πόντου μάς έγινε σύμβολο οικείο, τον γνωρίζουμε πολύ καλά καθώς τον βλέπουμε σε όλα τα διαλείμματα και τα απογεύματα που παίζουμε στην αυλή του Σχολείου
Το σχολείο μας

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Πόντο.

Ξεκινά με την ίδρυση του Σχολείου μας αρχές του 20ου αιώνα τότε που έφτασαν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία στην Προσοτσάνη.

Η εγκατάσταση αυτή δημιούργησε την ανάγκη ενός νέου σχολείου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του νέου πληθυσμού. Οι πρόσφυγες με την παράδοση που κουβαλούσαν αιώνες στις ελληνικές τους κοινότητες της οθωμανικής  επικράτειας να οργανώνουν την εκπαίδευση των παιδιών τους, να ιδρύουν και να κτίζουν τα σχολεία τους, συνετέλεσε να ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, το 1924, σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος την ανέγερση διδακτηρίου σε περίοπτη θέση στην ανατολική πλευρά της κωμόπολης όπου και δημιουργήθηκε ο προσφυγικός συνοικισμός. Σε έρευνα στα μαθητολόγια του Σχολείου μας διαπιστώσαμε ότι το 1944-45 στο σύνολο των παιδιών που προέρχονταν από προσφυγικές οικογένειες το 60% ήταν ποντιακής καταγωγής.

Στις μέρες μας «ο Πόντος» έγινε κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Ξεπροβάλλει μπροστά μας, μόλις διαβαίνουμε την αυλόπορτα του σχολείου, στην πινακίδα που είναι αναρτημένη στο κτήριο που λειτουργούσε ως νηπιαγωγείο μέσα στο προαύλειο και σήμερα στεγάζεται ο Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης. Ο αητός του Πόντου μάς έγινε σύμβολο οικείο, τον γνωρίζουμε πολύ καλά καθώς τον βλέπουμε σε όλα τα διαλείμματα και τα απογεύματα που παίζουμε στην αυλή του Σχολείου να φιγουράρει στα παράθυρα του Συλλόγου. Τα χορευτικά του Συλλόγου αποτελούνται από μαθητές που φοιτούν ή αποφοίτησαν από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης.  

Μιας και πολλοί από εμάς μέσα στο γενεαλογικό μας δέντρο έχουμε Ποντίους, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε την ιστορία μας, να αγγίξουμε τις ρίζες μας.

Το υλικό της έρευνάς μας το δημοσιεύουμε σε αυτό το ιστολόγιο και συμμετέχουμε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» 2017-2018, που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών, υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί Υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Η Συντακτική ομάδα


- Τον πίνακα που συνοδεύει το άρθρο φιλοτέχνησε η κα Ιωάννα Γιουσφραρά, δασκάλα των Γερμανικών του Σχολείου μας και την ευχαριστούμε θερμά!

- Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι του Χρήστου Κασάπη (ΣΤ' τάξη).


Συντακτική ομάδα

Τη Συντακτική ομάδα του ιστολογίου αποτελούν οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης:
Ακριτίδου Ευθυμία, Γ’ τάξη
Θεοδουλίδης Θεολόγος, ΣΤ’ τάξη
Καλπακλή Δήμητρα, ΣΤ’ τάξη
Καραμπότσιος Πανταζής, Ε’ τάξη
Καρρά Δέσποινα, ΣΤ’ τάξη
Κασάπης Χρήστος, ΣΤ’ τάξη
Κωνσταντινίδου Λεμονιά, Δ’ τάξη
Παπαντωνίου Στέλιος, Β’ τάξη
Τσιομπάνογλου Νεκτάριος, ΣΤ’ τάξη


Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους στη δημιουργία του ιστολογίου μας:

- την κα Δέσποινα Βασιλειάδου, Διευθύντρια του σχολείου μας, για την εμψύχωση και καθοδήγησή της, για τη βοήθειά της στην τελική επεξεργασία και διόρθωση των κειμένων, καθώς και για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

- την κα Ιωάννα Γιουσφραρά, δασκάλα Γερμανικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, για τον πίνακα με το σχολείο μας, που μας παραχώρησε.

- τον Πρόεδρο κο Παντελή Παπαδόπουλο, το Δ.Σ., τη δασκάλα χορού κα Ουρανία Κοσμίδου, τους μουσικούς κο Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και κο Παναγιώτη Αθανασιάδη, καθώς και όλους τους χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης "Ο ΠΟΝΤΟΣ", για τη συνεργασία και την παραχώρηση οπτικοακουστικού υλικού από το αρχείο του Συλλόγου.

- τον κο Χαράλαμπο Παπαχριστοδούλου, κάτοικο Προσοτσάνης Δράμας, για τη μαρτυρία που μας κατέθεσε στο άρθρο "Πατρίδα μ' κι Ανασπάλω Σε".

- τον κο Χρήστο Αθανασιάδη, κάτοικο Προσοτσάνης Δράμας, για τη μαρτυρία που μας κατέθεσε στο άρθρο "Ο ράφτης από τη Γούζουλου".

- την οικογένεια Μαναρίδη που μας παραχώρησε τις φωτογραφίες στο άρθρο "Το καφενείο της προσφυγιάς".

- τον κο Κωνσταντίνο Μουρατίδη, κάτοικο Προσοτσάνης Δράμας, για τη μαρτυρία που μας κατέθεσε στο άρθρο "Το καφενείο της προσφυγιάς".

- τον κο Ιωάννη Κασάπη, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, για τη βοήθειά του στη δημιουργία του ιστολογίου.

- Τέλος, ευχαριστούμε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), για την ευκαιρία που μας έδωσαν, να συμμετάσχουμε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» 2017-2018 που συνδιοργανώνουν.

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Γράψτε ένα σχόλιο